آشنایی با برد رزبریپای (Raspberry PI)
رزبریپای یک برد الکترونیکی کوچیکه که در واقع یک کامپیوتر کامل به اندازه یک کف دست محسوب میشه. از سال ۲۰۱۲ و با هدف اولیه آموزش برنامهنویسی و الکترونیک برای دانشآموزان ساخته شد؛ ولی به قدری کارآمد (در عین حال ارزانقیمت) بود که کاربردهاش از آموزش فراتر رفت و میشه ازش به عنوان یک سرور وب، سرور ویپیان، کنسول بازی، استریم خانگی، تولید محصولات مبتنی بر اینترنت اشیاء و صدها مورد دیگه استفاده کرد.
کامپیوترهای تک برد (Single-board Computer)
از دههی هفتاد میلادی به بعد، کامپیوترهای تک برد زیادی، از جمله Arduino، ODROID و … تولید شدن، ولی رزبریپای با همشون فرق داشت. رزبریپای با یک نسخه اختصاصی از سیستمعامل لینوکس به نام Raspbian منتشر شد. دیگه ما با یک برد ساده که فقط میتونه دستورات خاصی را اجرا کنه سرکار نداشتیم (باید دستورات رو تو کامپیوتر مینوشتیم و وارد برد میکردیم برای اجرا کردن)، حالا ما یک کامپیوتر کوچیک داریم، که میشه به راحتی یک لینوکس با دسکتاپ مورد علاقهمون رو روش نصب کنیم و هر کاری دوست داریم انجام بدیم.
فلسفه ساخت رزبریپای
باید بدونیم که رزبریپای یک کامپیتور خونگی نیست که بشه خیلی راحت به برق وصل بشه و باهاش هر کاری کرد. هدف اصلی پروژه اینه که بشه یک کامپیتور خیلی ارزانقیمت و قابل توسعه برای آموزش برنامهنویسی و الکترونیک بسازن. با این حال نمیشه گفت که رزبریپای سختافزار خیلی ضعیفی داره، در واقع یک پردازنده چهار هستهای و یک کش عالی داره، که از پس خیلی از کارها برمیاد.
مدلهای مختلف رزبریپای
رزبریپای مدلهای مختلفی با مشخصات سختافزاری (سیپییو، رم و تعداد درگاهها) مختلفی داره! مثل Raspberry Pi 4، Raspberry Pi Pico و ماژول محاسبات.
مثلا Raspberry Pi 4، دو تا پورت USB 3 و دو تا پورت USB 2، سیپییو ۱.۵ گیگاهرتزی، ۱ تا ۸ گیگابایت رم، بهمراه بلوتوث و وایفای داره.
مشخصات و قیمت تمام مدلها در سایت رزبریپای هست.
کیت رزبریپای ۴۰۰، یک کامپیوتر کامل
چهار سال پیش بنیاد رزبریپای، خاطرات روزهای اولیه دنیای کامیپوتر رو زنده کرد. رزبریپای ۴۰۰ یک کیبورد همهکاره است، که داخلش یک Raspberry Pi 4 با مشخصات سختافزاری قویتر کار گذاشتن. حالا میشه با وصل کردن یک ماوس و مانتیور به اون، یک کامپیتور همراه و سبک داشته باشیم. کامپیتوری که بذاریم تو کولهپشتیمون و از خونه ببریم به دانشگاه یا سرکارمون.
چطور از رزبریپای استفاده کنیم؟
غیر از رزبریپای ۴۰۰، معمولا وقتی که یک رزبریپای رو میخریم، در واقع فقط یک برد تحویل ما میدن! برای استفاده کامل از اون، باید ابزارهایی رو بخریم یا بسازیم.
مثلا میتونیم کیس اونو خودمون با لوله پلیکا (چون با حرارت کم انعطافپذیره) بسازیم، یا بدیم پرینت سهبعدی بگیرن، یا کیس آماده بخریم.
در کنارش نیاز به کابلهایی مثل شبکه، HDMI، انتقال صدا، Micro-USB برای آدابتور برق و … داریم.
رزبریپایها، فضای ذخیرهسازی (به اصطلاح غلط هارد) ندارن، و باید از یک کارت microSD با ظرفیت ۸ گیگابایت بالاتر (بهتره سرعتش هم زیاد باشه) استفاده کنیم.